Klodshans grå grød
KLODSHANS' GRÅ GRØD.
Professoren har sin grønne grød, jeg har min grå.
Sådan sammensætter jeg mit morgenmåltid, som er meget energitæt og har godt med fibre, proteiner, umættede fedtsyrer, vitaminer og mineraler.
Det ser måske dyrt, eksotisk og madmoragtigt ud med alle de forskellige quinoaer og chiaer og hvad-ved-jeg, men i de mængder jeg bruger er det til at overkomme -Også økonomisk.
HAVREGRYN. Havregryn er meget energitætte, så de fylder godt i maven og holder dig mæt i et godt stykke tid.De en god kilde til enkelt- og flerumættede fedtsyrer, protein, B vitamin, jern, zink, kobber, mangan, magnesium, fosfor og selen.Det indeholder også en masse fibre, her i blandt Betaglukan som er guf for bakterierne i mikrobiomet, der til gengæld leverer kortkædede fedtsyrer, SCFA'er.Betaglukan er også medvirkende til at sænke LDL- kolestorol i blodet.
MANDLER. Indeholder monoumættede fedtstoffer, antioxidanter, vitamin E, magnesium og er en af de nødder som giver flest fibre (10,6 g/100 g) og protein 25,5 g/100 g).Mandler er billige i forhold til de fleste andre nødder.
CHIAFRØ. De kan med fordel smides i mikroen sammen med havregrynene.En god kilde til kalk, proteiner, antioxidanter og vegetabilsk Omega 3 (ALA Alfalinolinsyre. En af de essentielle fedtsyrer. Kroppen kan omdanne ALA til EPA og DHA. Dog ikke særlig effektivt: Det er en god ide at tage Omega 3 tilskud i form af Omega 3 piller lavet af alger. Her kan jeg anbefale Norsan som indeholder 609 mg EPA. 157 mg DPA og hele 1158 mg DHA. De er dog ret dyre.) For at udnytte mikronæringsstofferne i Chiafrø bedst, er det en god ide lige at give dem en knuser i morteren først. Man kan også så frøene på en tot vat som karse og så høste spirerne. Derved fjernes stoffet Fytin som gør det sværere at optage vitaminer og mineraler.
QUINOA. Vælg den mørke. Den indeholder flere fibre end den lyse afskallede.Indeholder saponiner som ikke smager godt, derfor skal den skylles godt.Smid også disse med ind i mikroen sammen med havregrynene og chiafrøene.Glutenfri og masser af proteiner (13 g/100 g), essentielle fedtsyrer og fibre.Indeholder desuden, jern, zink, mangan, krom, cadmium oma.Vil også lige nævne det høje kaliumindhold i quinoa, da det spiller en stor rolle i forbindelse med for højt blodtryk (hypertension).Cellerne bruger natrium (salt) og kalium til at transportere molekyler ind og ud af cellen Natrium/kalium pumpen).Mange af os har et for højt saltniveau i kroppen, særligt når man spiser mange chips og ultraforarbejdet mad. Det er vigtigt at få kalium, så der opnås en bedre balance i natrium/kalium pumpen.Et nyligt studie har vist, at hvis man forhøjer sit kaliumindtag falder blodtrykket med op til 14 mmHg hos mænd og op til 10 mmHg hos kvinder (se kildeangivelsen)Quinoa indeholder desuden 68,6 mikrogram/100 g. nikkel, men der er ingen grund til bekymring hos nikkelallergikere, da det kun er nikkel i kontakt med huden som kan give allergiske reaktioner. Der er dog et MEN: Har din nikkelallergi udviklet sig til kronisk eksem, som ikke forsvinder selvom du ikke er i hudkontakt med nikkel, anbefales det af sundhedsstyrelsen at snakke med lægen, om du skal prøve en nikkelfri diæt (Se kildeangivelsen)SESAMFRØ:Giv dem lige en hurtig rister på en tør pande, eller en knuser i morteren, så kan de bedre fordøjes.Højt indhold af proteiner, umættede fedtsyrer og antioxydanter. Indeholder desuden B vitaminer, folat, fosfor, kalium, jern, zink, kobber, mangan, calcium, magnesium og selen.
GRÆSKARKERNER. Er rige på fibre, umættede fedtsyrer, jern, zink, magnesium, Omega 3 (ALA) og poteiner,særligt den essentielle aminosyre tryptofan.
CASHEW. De smager godt! Rigtig god til veganere eller andre, som døjer lidt med at få kalorier nok.De indeholder, udover proteiner og umættede fedtsyrer, meget K-vitamin (hjælper med at størkne blodet og optagelse af calcium), thiamin (B1 vitamin), mangan, magnesium, kobber, zink, jern og selen.
GULEROD. Indeholder Betakaroten, som er en vigtig antioxidant og som omdannes til A vitamin i kroppen. Betakarotinen er, sammen med indholdet af stofferne falcarol og falcarindiol, desuden antiinflammatoriske.Du får også masser af kostfibre, cCvitamin, kalium og jod.Og så er gulerødder billige!
ÆBLE. An apple a day keep the doctor away! Det er helt sandt. Æbler indeholder C vitaminer, K vitaminer, fibre, kalium, folat (B9 vitamin), E vitamin (en antioxidant).
