Salmonella er noget lort..
SALMONELLA ER NOGET LORT, ISÆR FORDI DEN ER SÅ LUMSK.
Hvad står der i studiet?
Aller-allervigtigst i forbindelse med at holde patogener (sygdomsfremkaldende mikrober) fra at overtage kontrollen i mikrobiomet er diversitet. Man kan ikke pege på en enkelt bakteriestamme som alene og superhelteagtigt bekæmper fjenderne. Nogle er bedre end andre, jovist, men de er kun effektive når de arbejder sammen med mange andre arter.
Et sundt mikrobiom holder særligt fjenderne fra døren ved simpelthen at spise alle de madrester (fibre osv.) vi hælder ned til dem. Så er der ikke plads til alt for mange af patogenerne.
Men der er også en anden metode som spiller ind:
Bakterierne i tyktarmen, særligt vores venner, som f.eks. de fiber-elskende bakterier Firmicutes, producerer forskellige kortkædede fedtsyrer (SCFA) , hvoraf den mest kendte nok er smørsyre (Butyrat).
Disse fedtsyrer har et hav af sundhedsmæssige funktioner og en af dem er, at de er med til at holde vores "fjendemikrober" (patogener) stangen.
Alligevel kan nogle af disse patogener smadre harmonien i en ellers sund tyktarm.
Vi kender alle sammen Salmonella. En salmonellainfektion kan føre til diarre, mavekramper, kronisk inflammation i tarmen og endda til tyfus og kolera.
I dette studie har de kigget på en af disse stammer:
Salmonella enterica serovar (S.) Typhimurium.
Her kalder vi den bare typhimurium.
Typhimurium ødelægger harmonien i et ellers sundt og varieret mikrobiomsamfund og overtager nærmest rollen som chef, idet den formerer sig kraftigt på bekostning af vores venner som f. eks Firmicut'erne, der jo producerer SCFA, som jo ellers er med til at holde patogener som typhimurium fra døren.
HVORDAN KAN DET SÅ LADE SIG GØRE?
Først invaderer typhimurium slimhinden i den nederste tyndtarm (Ileum), altså der hvor vi hovedsageligt fordøjer og omsætter vores mad.
Dette gør så, at der er nogle aminosyrer, lysin og ornithin, der ikke kan optages i kroppen fra slimhinden. Disse sendes så i overflod ned til tyktarmen og forårsager ændringer i næringsstoftilgængeligheden i tyktarmen.
Men før disse sendes ned til underetagen i tyktarmen, bruger typhimurium et lille trick kaldet aminosyredecarboxylase ved til at påvirke de to aminosyrer.
OG NU BLIVER DET ULÆKKERT!
Lysinen bliver til cadaverine og ornithinen bliver til putrescin.
Vent nu lidt! Cadaverine lyder som et kadaver og det er ganske rigtigt især det stof der, sammen med putrescin, får døde dyr og mennesker til at stinke.
Når vi dør bliver vi simpelthen ædt af vores egne bakterier og det er disse som udsondrer cadaverine og putrescin.
Nu er det jo ikke fordi at cadaverine og putrescin lugter dårligt, at de skræmmer vores venlige bakterier væk. Der er rigeligt med lugte i tarmen i forvejen.
Men bl.a. disse to molekylers egenskaber gør, at de skaber en inflammation i tarmen.
Typhimurium stortrives i inflammationer, men det gør vores venner, de SFAC producerende bestemt ikke.
KORT SAGT:
Salmonella typhimurium forhindrer kroppen i at optage nogle bestemte aminosyrer ved at omdanne dem til nogle molekyler der sendes ned i tyktarmen og skaber et perfekt miljø for typhimurium.
Typhimuriumbakterierne stortrives og fortrænger vores venligsindede bakterier.
Da salmonella det forkerte sted og i forkerte mængder skaber sygdomme som diarre osv, ønsker vi bestemt ikke, at de skal have så meget plads!
https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2417232121
https://www.ox.ac.uk/.../2023-12-15-study-shows-diverse...
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10180739/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3623383/
https://www.sciencedirect.com/.../salmonella-enterica...
https://www.frontiersin.org/.../frmbi.2023.1192316/full
https://www.sciencedirect.com/.../pii/S0362028X22054205
