Udnyt kroppens egen GLP-1
HVORDAN UDNYTTER JEG BEDST KROPPENS EGEN GLP-1?
Vores naturlige GLP-1 lever kun kort tid i kroppen, men effekten af denne kan forlænges ved at spise fermenterbare fibre, som så omsættes af tarmens bakterier.
Det skal bare times rigtigt og det kan man, hvis man indtænker fødens transit-tid, altså den tid det tager maden at passere kroppen fra mund til anus.
Det har enorm betydning, hvis man skal tilrettelægge "mæthedseffekten" af GLP-1 udover den effekt den har i tyndtarmen ved den umiddelbare fordøjelse kort efter indtag af føde, særligt kulhydrater og fedt.
Alt afhængig af kostens art, alder, køn osv:
Det tager gennemsnitlig 2-5 timer for maden at komme fra maven og ind i tyndarmen, 2-6 timer at passere denne og den opholder sig i tyktarmen 10-59 timer.
Tager man et gennemsnit af disse tider, ser det altså sådan ud:
3,5 timer fra mave til tyndtarm og 4 timer før den rammer tyktarmen, så lad os bare sige 8-10 timer før den lander i tyktarmen og bakterierne begynder at gnaske løs, mens de udsender de kortkædede fedtsyrer der bl.a. stimulerer L-cellerne til at producere LGP-1.
Er du overspiser og har craving om aftenen (hvilket mange overspisere har), skal du altså time udsendelsen af LGP-1 til godt 10 timer inden det bliver aften.
Opstår din craving ved 20-tiden om aftenen, kan det altså betale sig at spise et måltid der er rigt på fermenterbare fibre kl 10 om formiddagen.
Da transit-tiden er så usikker, kan du lægge dit fiberrige måltid enten om morgenen, eller til frokost.
Men selvfølgelig er det bedst, hvis du kan sprede dit indtag af fibre over hele dagen, dvs huske at spise godt med grønt og kerner/nødder etc.
Ganske som Sundhedsstyrelsen anbefaler.
Sværere er det ikke.
Her er et par eksempler på LGP-1 fremmende fødevarer:
MORGENMAD
Noget tarmbakterierne virkelig elsker, er Betaglukan som er et polysakkarid der findes i Byg, rug og havre.
DEN BILLIGE, MEN SUNDE:
En portion havregryn giver ca 1,3 g betaglukan og så er bunden da ligesom lagt, da det anbefales at spise mindst 3 g om dagen.
Den kan f.eks pyntes med 1 skive revet rugbrød (også betaglukan)
1 æble i små både. (Pektin. Endnu et polysakkarid)
DEN FANCY, MEN STADIG SUNDE:
Nu er havregryn jo ret kalorietæt, så en endnu mere effektiv måde at få betaglukan på er, at spise havreklid, som indeholder 7-10% betaglukan.
Som med havregrød, kan man lave en havreklidgrød.
Den kan også fint pyntes med pektiner som æble, pære eller en banan der ikke er helt moden (da der så er dannet for for meget sukker)
Og et stykke revet rugbrød.
FROKOST
Her kommer ingen opskrift, så du må bruge din fantasi.
Måske kan du bikse noget sammen af følgende fiberrige madvarer:
Betaglukan:
Igen rugbrød.
Tang (Ja. Det kan man altså godt købe og det smager fint i en salat)
Svampe som Shiitake eller østershatte.
Byg
Oligosakkarider:
Bønner, ærter, linser.
En gang kold kartoffel- eller pastasalat (resistent stivelse).
Pektiner:
Er allerede nævnt, men pektin findes også i mange andre frugter og grøntsager.
Flere polysakkarider:
Forskellige korn, som hvede etc.
Essensen her er, at vi skal gå efter de fermenterbare fibre som giver mest (særligt betaglukan), hvis vi skal time L-cellerne i tyktarmens afgivelse af LGP-1 til modvirkning af aftenens craving.
Men prøv dig frem!
Og iøvrigt igen:
Det er stadig fornuftigt at følge Sundhedsstyrelsens kostråd over hele dagen:
Spis planterigt, varieret og ikke for meget. Spis flere grøntsager og frugter. Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk. Spis mad med fuldkorn.
