Var forfædrene kødædere eller planteædere?
VAR VORES FORFÆDRE KØDÆDERE ELLER PLANTEÆDERE?
Eller måske en ting midt imellem?
Der findes teorier om ,at overgangen fra at være hovedsagelig herbivore til at være omnivore, kan være en medvirkende årsag til flere træk hos mennesket: Større hjerner, Højere BMR, større længde, at være tobenede, forlænget levetid, en mindre tarm, et mindre, men skarpere tandsæt og en øget social samhørighed.
Disse teorier begrundes i, at kød har mere energitæthed end planter, samt at de indeholder alle de essentielle aminosyrer, biotilgængeligt jern og zink samt essentielle vitaminer og Omega-3 fedtsyrer.
For ca 653.000 år siden (mellem cirka 502.000 og 802.000 år siden) opstod en mutation i en lille del af vores DNA som forstærker mitokondrieaktiviteten og reducerer udviklingen af giftige metabolitter. Dette resulterer i en forbedret mitokondriefunktion og dermed højere mennesker og en højere BMR (energiomsætningen i hvile) hos mennesket.
Menneskets BMR er 15-50 % højere end vores nærmeste familie, de store menneskeaber og vi er gennemsnitlig ca 30 cm højere.
Mutationen skete i en lille del af mitokondriets DNA, rs34590044-C, der stimulerer et enzym i TCA-cyklussen (Krebs' cyklus), ACSF3, til at kode for Acyl-CoA, den energiform de fleste næringsstoffer indtræder i TCA-cyklussen i.
Studiet påviste, hvordan denne mutation, rs34590044-A, forstærkede ACSF3's evne til at omsætte aminosyrer, her særligt Threonin, som udpræget findes i animalsk kost og som er en af de essentielle aminosyrer.
Den højere ekspression af ACSF3 i mennesker kan katalysere threonin ind i tricarboxylsyre (TCA)-cyklussen, en vigtig energiressource i levende celler.
Derudover kan forhøjet ACSF3-ekspression forhindre akkumulering af MMA, en giftig metabolit, der hæmmer mitokondrieaktiviteter.
Når tilgængelige aminosyrer, som Threonin, lettere omsættes og hæmningen af MMA øges, er flere næringsstoffer tilgængelige for kroppen, som dermed eksempelvis kan forøge kropslængden og forbedre den metaboliske omsætning.
De foreløbig ældste fund af Homo sapiens i Europa er lidt over 50.000 år gamle.
Det landskab der mødte dem, bestod hovedsageligt af steppetundra, præget af den sidste istid, Weichsel-istiden, med sparsom vegetation bestående hovedsageligt af græsarter. Til gengæld var der en en overflod af dyr, heriblandt store pattedyr som mammutter og uldne næsehorn. Desuden fandtes mange af de arter vi kender i dag, som rensdyr, elge, kaniner osv.
Nogenlunde samme landskab og fauna fandtes for 20.000 år siden.
I DNA-prøver fra 30-35.000 år gamle europæiske mennesker, fandt forskerne en frekvens på 85% rs4238830-A tilstede, særligt i prøver fra Yamnayafolket. Desværre fandtes der ikke nok prøveeksemplarer med mitokondrie-DNA fra tiden mellem 20-30000 år siden.
Der sås et dramatisk fald i prøverne med rs4238830-A i årene for omkring 10.000 år siden, hvor frekvensen faldt fra 85% til 25%. Dette varede de næste 2000 år til for godt 5-8000 år siden hvor frekvensen yderligere faldt til kun 17%.
Dette hænger ganske godt sammen med overgangen fra jæger/samler samfund til agerbrug, hvor kosten overgik til at være mere (dyrket) plantebaseret.
Det sidste fald fra 25- 17% menes at hænge sammen med ekspansionen af neolitiske bønder i Europa.
Ret interessant er det, at frekvensen af rs4238830-A er steget de sidste 5000 år er steget igen til i dag at være omkring 45% i de europæiske befolkningsgrupper.
https://www.cell.com/cell.../pdf/S2666-979X(25)00111-9.pdf
https://www.anthropology.net/.../fueling-giants-the...
