Blog

GLP-1 effekter

30-11-2025

GLP-1 EFFEKT PÅ INSULINRESISTENS, LDL OG FEDTVÆV.
GLP-1 produceres først og fremmest i tyndtarmen når man spiser. Dette sker efter et måltid efterhånden som maven tømmes ud i denne.
Næste produktion af GLP-1 sker så i tyktarmen, når bakterierne i mikrobiomet nedbryder resterne af måltidet, såsom fibre etc.
Desværre bliver GLP-1 hurtigt nedbrudt af...

UBALANCE I TARMSYSTEMET KAN FØRE TIL HYPERTENSION.
Dette er en lidt sjov artikel, skrevet på baggrund af et studie publiceret i Science Direct, hvor forfatteren får rodet lidt rundt med saltindtag, kortkædede fedtsyrer, TMAO og lipopolysakkarider.
Ikke desto mindre er både artikel og studiet spændende læsning.
Det er sådan, at alle de stoffer som...

HVAD SKER DER NÅR WEGOWY OG OZEMPIC RAMMER HJERNEN?
"Semaglutide effects on energy balance are mediated by Adcyap1+ neurons in the dorsal vagal complex."
Published in Cell Metabolism.
Authors: Júlia Teixidor-Deulofeu, Sebastian Blid Sköldheden, Ferran Font-Gironès, Andrej Feješ, Johan Ruud, Linda Engström Ruud
SUMMARY:
Brugen af GLP-1 agonisten...

VAR VORES FORFÆDRE KØDÆDERE ELLER PLANTEÆDERE?
Eller måske en ting midt imellem?
Der findes teorier om ,at overgangen fra at være hovedsagelig herbivore til at være omnivore, kan være en medvirkende årsag til flere træk hos mennesket: Større hjerner, Højere BMR, større længde, at være tobenede, forlænget levetid, en mindre tarm, et mindre, men...

FRA KOSTFIBRE TIL GLP-1.
HVAD ER KOSTFIBRE?
"Kulhydrater er opbygget af tre grundstoffer: Carbon (C), oxygen (O), hydrogen (H) og kan inddeles i fire klasser: Monosakkarider, disakkarider, oligosakkarider og polysakkarider, Monosakkarider er de mindste, fordi de er opbygget af én enhed. Disakkarider er de næstmindste, og de består af to...

HVORDAN UDNYTTER JEG BEDST KROPPENS EGEN GLP-1?
Vores naturlige GLP-1 lever kun kort tid i kroppen, men effekten af denne kan forlænges ved at spise fermenterbare fibre, som så omsættes af tarmens bakterier.
Det skal bare times rigtigt og det kan man, hvis man indtænker fødens transit-tid, altså den tid det tager maden at passere kroppen fra mund...

SÅDAN LAVER DU DIN EGEN WEGOVY
VI STARTER MED GLP-1.
Vores gener cellerne sidder ikke bare og venter på en celledeling.
De er særdeles aktive hele tiden og koder for at cellen kan danne forskellige stoffer, som f.eks. peptider og hormoner.
Når kroppen skal danne GLP-1 begynder det hele med PROGLUKAGON.
Via genekspression (gen-udtryk) dannes...

SALMONELLA ER NOGET LORT, ISÆR FORDI DEN ER SÅ LUMSK.
Hvad står der i studiet?
Aller-allervigtigst i forbindelse med at holde patogener (sygdomsfremkaldende mikrober) fra at overtage kontrollen i mikrobiomet er diversitet. Man kan ikke pege på en enkelt bakteriestamme som alene og superhelteagtigt bekæmper fjenderne. Nogle er bedre end andre, jovist,...

10-0 TIL VEGANERNE!
Et amerikansk studie, finanseret af kødindustrien (!), undersøgte
hvilke proteiner der var bedst til muskelopbygning.
De havde selvfølgelig håbet, at kødproteiner ville vise sig at være de mest effektive.
Det viste sig, totalt overraskende, at det ikke passede!
HYPOTESE:
Diætproteinkvalitet kan vurderes ved stimulering af...

Fedtsyrer i tyktarmen.
Butansyre (smørsyre), ethansyre (eddikesyre) og propansyre dannes når de kulhydrater vi ikke selv kan omsætte (fibre og resistent stivelse) fermenteres af bakterier i nederste tyndtarm og i tyktarmen og danner bl.a organiske kortkædede syrer som ethansyre, propansyre og butansyre.
Hvilke af disse syrer der fortrinvist omdannes,...